Tutun Suomalaisen joulutunnelman elementit puuttuvat lähes tyystin päiväntasaajan toisella puolella sijaitsevasta Sambiasta. Marketissa kyllä soivat joululaulut, mutta aika turhalta tuntuu usein toistuvan laulun toive: "I'm dreaming of a white Christmas", "Taas valkeata joulua. . .", ulkona kun on lämmintä 25 astetta. Tekojoulukuusia ja erilaisia joulukoristeitakin on myynnissä, mutta suurin osa kansasta elää sellaisessa köyhyydessä, että joulukuusen valitsemisen sijasta he joutuvat miettimään, mistä tänään saisi jokapäiväisen maissipuuroannoksen. Suomalaisesta jouluateriasta he voivat vain haaveksia. Voi olla, että joissain perheissä on varaa jouluaattona syödä maissipuuron sijasta riisiä ja pelkkien vihannesten sijasta paistaa kana.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Köyhissä oloissa joulun aito sanoma väkisinkin pelkistyy. Köyhyys ei estä laulamasta joululauluja, jotka kertovat koko maailman Vapahtajan syntymästä. Köyhyys ei estä liittymästä enkelten ylistykseen, paimenten iloon tai idän tietäjien kunnioitukseen.

 

Ensimmäisenä adventtina erään Lusakan esikaupungin seurakunnassa, Lilandassa, seurakunnan nuoret esittivät jumalanpalveluksessa joulukuvaelman. Enkeli ilmestyi Joosefille ja kertoi Marian olevan raskaana Pyhästä Hengestä. Maria ja Joosef matkustivat Betlehemiin, jossa Jeesus syntyi. Enkelit ilmoittivat paimenille suuren ilon ja idän viisaat tulivat kumartamaan vastasyntynyttä. Lopulta joulu on täällä sama kuin Suomessakin.

 

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa!

 

2137356.jpg  2137359.jpg