Kuusi päivää, 2300 kilometriä, useita juuttumisia pehmeään hiekkaan; seitsemän seurakuntaa, seitsemän ehtoollisjumalanpalvelusta, kuutisenkymmentä kastettua - vanhoja ja nuoria, kolme nuortentilaisuutta; ruohokattoisia kirkkoja täynnä ihmisiä, itsetehtyjä soittimia, laulua ja tanssia yöhön asti - aitoa Afrikkaa ja lähetystyötä.

Vierailimme Sambian luoteisessa maakunnassa Zambezin kaupungissa ja sen lähellä olevissa Dikolongan, Katontun, Nyakulengan ja Dipalatan kylissä, sekä pitkällä kotimatkalla vielä Kuparivyöhykkeellä Chingolan maaseudulla Mutendan ja Chamakubin seurakunnissa. Näiden seurakuntien jäsenet ovat aikaisemmin kuuluneet toiseen luterilaiseen kirkkoon ELCZaan, mutta kyseinen kirkko ei huolehtinut heistä. Seurakunnissa ei oltu kolmeen vuoteen kastettu eikä jaettu ehtoollista! Kun ELCZ erinäisistä syistä erotti virasta pastori Robert Kaumban, joka aikoinaan oli nämä seurakunnat synnyttänyt, päättivät seurakunnat erota ELCZsta ja liittyä - yhdessä Kaumban kanssa - LECAan, meidän yhteistyökirkkoomme.

1111232.jpg 1111231.jpg

Matkan teimme yhdessä Robert Kaumban ja kolmen hänen poikansa kanssa, ja vastaanotto oli joka seurakunnassa huikea. Kun lähestyimme Zambezin kaupunkia, oli seurakunta odottamassa meitä tien varressa ja nähtyään automme aloitti ylistyslaulun ja tanssin. Seurakuntalaisten ilolla ei ollut rajoja, kun he nyt vihdoin saivat kuulla luterilaista Jumalan sanan opetusta, saivat tuoda kastamattomat lapset ja vanhemmatkin kastettaviksi ja saivat vastaanottaa Herran ruumiin ja veren. Nyakulengan seurakunnasta lähtiessämme kovalla kiireellä Dipalataan emme tahtoneet päästä liikkeelle, kun seurakuntalaiset kulkivat automme edellä pitkän matkan laulaen ja tanssien ja lopulta pysähtyivät ja pysäyttivät meidätkin. Vielä kerran meidän piti hyvästellä heidät, ennen kuin he antoivat autollemme tietä.

Kiitollisuuttaan seurakuntalaiset osoittivat myös antamalla lahjoja. Niinpä toin matkalta tuliaisina kotiin kaisloista punotun maton, koristeellisen Nshima-kauhan, käsinpunotun rasian - sekä elävän kanan.

1111233.jpg

Löydätkö kuvasta Robert Kaumban? Katso kuvan vasenta ylälaitaa.