Poliisilla on Sambiassakin tutkat, ja taitavat käyttää niitä ahkerammin kuin suomalaiset poliisit. Viime viikolla jäin kiinni ylinopeudesta - 74 km/h alueella, jossa rajoitus on 65 km/h. Poliisi pysäytti ja ohjasi tien laitaan, jossa ruvettiin täyttämään kaavaketta. Kun kysyttiin puhelinnumeroani, annoin käyntikortin. Siitä poliisi huomasi ammattini. Selitin olevani lähetystyöntekijä, johon poliisi: "Teette hyvää työtä, saat mennä." Arvokas käyntikortti!

Viime lauantaina ajoi Cairo roadilla viereen henkilöauto, josta pelkääjän puolella istuva mies näytti avoimesta ikkunasta jonkinlaista henkilökorttia ja yritti saada meidät pysähtymään. Kun jatkoimme matkaa, auto ajoi uudestaan rinnalle, ja nyt korttia näytettiin vihaisemmin. Ajoimme sivukadulle ja pysähdyimme. Mies tuli auton luo ja antoi kortin luettavaksemme: "Trafic security agency". Oli kuulemma valtion asialla varmistamassa liikenneturvallisuutta, ja kiukkuisena sanoi minun vähän aikaa sitten melkein aiheuttaneen onnettomuuden. Kun ihmettelin, mistä on kysymys, hän selitti ja lopulta piirsi paperille, miten olin risteyksessä ajanut suoraan kääntyvältä kaistalta. Edelleen, kun selitin, että ryhmittymismerkkien puuttuessa on vaikea tietää, miten kuuluu ajaa, hän vaati minua ajamaan heidän perässään parin korttelin ympäri, niin he näyttävät, miten risteyksessä olisi kuulunut ajaa. Pakko oli seurata, kun olin antanut ajokorttini hänelle. Saimme siis hyvin yksilöllistä ajo-opetusta. Korttelirallin jälkeen pysähdyimme taas tien laitaan, ja nyt ruvettiin vaatimaan sakkomaksua. Tähän emme kuitenkaan noin vain suostuneet, vaan sanoimme ottavamme ensin yhteyttä lakimieheen tai ainakin soittavamme kauemmin maassa olleelle lähettiystävällemme. Silloin alkoi liikenneturvallisuusagentti hermostua. "Luotatteko enemmän ystävään kuin valtion edustajaan?" Todettakoon, että "valtion edustajalla" ei ollut minkäänlaista virka-asua, ja henkikin taisi vähän haiskahtaa. Käyntikorttini annoin hänelle, ja taas sillä taisi olla jotain vaikutusta. Enää ei pyydetty rahaa, mutta varoitettiin siitä, että "Jumalan mies" (joksi täällä pappeja kutsutaan) ei saa vaarantaa viattomien ihmisten henkiä.

Kun kerroin tapauksesta paikallisille ystäville, he olivat sitä mieltä, että "agentit" olivat todennäköisesti pesunkestäviä huijareita. Virallisen näköinen henkilökortti on helppo väärentää ja melkein yhtä helppo viedä sen avulla kokemattomien valkoisten rahat - mutta meiltä eivät saaneet.